Verksamheten

Personalen

Personalstyrkan består av förskolechef, förskollärare och barnskötare samt en kokerska. Personalen ansvarar för den pedagogiska verksamheten och har varje vecka en egen planeringstid, då föräldrar arbetar i barngruppen. Det pågår ständigt en aktiv och öppen dialog mellan föräldrar och personal. Målet är att tillsammans skapa en trygg och stimulerande förskolemiljö för både personal och barn.

Maten

Ulvarna har den stora förmånen att ha en egen kokerska som lagar all mat åt barnen från grunden på plats i köket på förskolan. Hildegards goda hemlagade mat består av näringsriktig och varierad husmanskost. På menyn kan det stå till exempel hemlagade köttbullar, kalops, broccolisoppa och pannkakor, eller kokt fisk. Vid högtider serveras barnen julbord och påskbord. På utflykter bakas pizzasnurror till picknickkorgen.

Potatis.JPG

Det serveras ekologiska och närproducerade produkter så långt det är möjligt och varje månad får vi livsmedel levererade från värmländska bönder och gårdar. Vi har gården full av äppelträd och bärbuskar, vilket blir sylt, kräm och annat gott till barnen. Mat på Ulvarna är gott och roligt!

Aktiviteterna

Mycket av verksamheten byggs på vikten av språkutveckling för barnen genom våra aktiviteter, med rörelse, rollekar, teater, rim och ramsor. Alla barn får bygga sin egen trumma som används på trumsamling. Inomhus finns gott om utrymme för mycket skapande verksamhet, och det målas, bakas med trolldeg, klipps och klistras. En gång i månaden får vi besök av bokbussen vilket är ett mycket uppskattat inslag i verksamheten. Tillsammans skapar dessa förutsättningar en bra grund för en god pedagogisk verksamhet med hög kvalitet.

Barnen är ute så mycket som möjligt, både förmiddag och eftermiddag. På den fina gården görs mycket roliga saker, där barnens rörelsebehov och kreativitet stimuleras av fantasi och motorik.

Inne på Ulvarna

Ulvarnas verksamhet har sedan starten bedrivits i det röda trähuset som tidigare var gamla Missionskyrkan i Ulvsby, snett emot Ulvsbygården. De två barngrupperna huserar i varsin del av huset, där lokalerna utformats för att ge stimulerande och kreativ miljöer utifrån barnens ålder och intressen.

Här finns lässoffor, café, byggrum, djungelrum, pysselrum, målarstafflier och annat roligt som väcker barnens fantasi. Vi har också en gemensam sal, det som tidigare var kyrksalen, där det utövas musik-och rörelselekar.

Ute på gården

Gunga.jpg

Utomhusaktiviteter och rörelse är mycket viktigt för barnens hälsa, välbefinnande och utveckling. Barnen är alltid ute minst en gång varje dag på Ulvarna, oavsett väder. Under vår, sommar och höst äter vi också ofta ute, ofta intar vi mellanmålet på vår terrass.

Förskolan har stora gräsytor för lekar, fotboll och innebandyspel. Här finns en piratbåt, sandlådor, rutschkanor, gungor, lekstugor, snickarbod, motorikbana och mycket annat roligt. Vi har egna trädgårdsplanteringar, bär och fruktträd som ska skötas och skördas. För att träna sin grovmotorik har barnen balanscyklar och tvåhjulingar utan trampor att leka med.

På vintern spenderas mycket tid i den egna pulkabacken, eller så tar vi en kort promenad till en lite större pulkabacke.

Natur och miljö

kepsar.jpg

Trots att det bara är 10 minuter med bil till Karlstads centrum har vi åkrar och skogen som nära grannar. Här ser vi hästar komma travandes förbi då och då. Med skogen runt knuten blir det ofta utflykter med korvgrillning, bärplockning och andra spännande upplevelser – som att måla i det fria under en tall.

Aktiviteterna i skogen inbjuder till fantastiska lek- och inlärningsmöjligheter. Här ser vi tydligt vad som händer i naturen när årstiderna växlar. Här ser vi spår av djur och människa. I skogen leker, upptäcker och utforskar barnen utifrån sina egna förutsättningar. De får många olika, positiva upplevelser i form av dofter, lugn, frihet, upplevelser och spänning. Där finns inga material eller redskap som sänder ut signaler om hur leken ska se ut, var leken ska ske, vad leken ska innehålla och med vilka barnen ska leka.

Varje år har vi en “hitta vilse”-kurs för de äldsta barnen, som ger bra råd hur man ska göra om man skulle råka komma vilse ute i skogen.
Förståelsen för djur, natur och närmiljön är en bra grund för diskussioner om sopsortering och hållbarhet, vilket också är en del av barnens viktiga grundkunskaper.

Festligheter

Det är både roligt och lärorikt att uppmärksamma högtider och på det gör vi på Ulvarna också med t ex Luciatåg och julbord, påskparad och påskbuffé med allehanda hemlagade delikatesser från Hildegards kök. Vi firar också Astrid Lindgrens dag och har en sommarfest innan sommarlovet tar vid. Barnens födelsedagar uppmärksammas förstås, till exempel genom att man får välja sin favoriträtt till lunch.

Inför förskoleklassen

På våren innan skolstarten arrangeras speciella aktiviteter för de blivande skolbarnen. I samverkansprogrammet ”Röda tråden” träffas alla barnen som ska börja förskoleklass på varandras förskolor vid ett antal gånger, vilket gör skolstarten mindre nervös eftersom alla redan har träffat varandra. På Ulvarna testar vi bland annat lekar som introducerar bokstäver och siffror, gör spännande experiment, och får prova olika räkneklurigheter.

Som avslutning på barnens tid på Ulvarna tillbringar de blivande skolbarnen en heldag tillsammans på Mariebergsskogen och firar med glass. Det blir också en fin avtackning på Ulvarnas årliga sommarfest, då barnen får en avskedspresent och en bok med bilder som summerar tiden på förskolan.